In de natuur is een paard 14 tot 16 uur per dag bezig met het verzamelen van voedsel en vasten nooit langer dan twee tot vier uur. Voor vele paardeneigenaren kan het dan een uitdaging zijn om de opnametijd te verlengen.
Vaak zijn paarden snel klaar met het eten van hooi en staan de rest van de dag te dommelen en te wachten op de volgende voerbeurt. Het is heel goed dat je dan nadenkt over het aantal maaltijden van jouw paard.
De richtlijn is dat een paard minimaal 3 x per dag ruwvoer gevoerd krijgt. Als dit om een praktische redenen niet haalbaar is, kan een slowfeeder de oplossing zijn voor dit probleem. Dit zijn de voordelen voor jou en jouw paard:
1. Constant aanbod van ruwvoer
Een effectieve slowfeeder is goed gevuld en heeft mazen van het liefst 3x3 cm en uiterlijk 4x4cm. Hierdoor wordt de opname per eetmoment beperkt en heeft jouw paard een constant aanbod van ruwvoer. Zo kan een paard de gehele dag kleine beetjes dooreten wat een natuurlijke basisbehoefte is voor een paard.
2. Meer kauwbewegingen
Langzaam eten heeft veel welzijnsvoordelen voor een paard. Dit begint bij de speekselvorming. Als een paard langzaam eet, dan zal het aantal kauwbewegingen hoger zijn en daardoor ook de speekselvorming. Veel speekselvorming zorgt voor neutralisatie van het maagzuur, wat de kans op maagzweren verkleind en wat zorgt voor een betere doorstroming en afbraak van enzymen.
3. Het verbeteren van het algeheel welzijn
Ruwvoer verstrekken via een slowfeeder verkleint naast de kans op maag- en darmklachten, ook de kans op verveling en stalaandoeningen. Staat je paard op stal of in een afgezette ruimte/paddock zorg dan naast een slowfeeder ook voor verrijking in de vorm van een liksteen, wilgentakjes, kleine hooinetjes met eetbare kruiden, een mineralenbar en beperk de staltijd zoveel mogelijk. Zo draag je bij aan zijn behoeftes en welzijn en hou je er dus een blijer paard aan over.
4. Een schonere voerplek en minder verspilling
Je hebt minder rommel van restanten hooi als bij een standaard hooinet of hooiruif. Hooi wat bij grotere mazen of zonder hooinet wordt gegeven, wordt vaak bij het eten in grotere hoeveelheden gemorst op de grond. Hier lopen of mesten de paarden overheen en wordt het hooi wat op de grond ligt vies en door hen niet opgegeten. Door het hooi te geven in een slowfeeder is er dus minder verspilling en heeft het dus ook voordelen voor jou. Zo heeft het dus ook voordelen voor jou en hoef je vooral in de herfst en winter waarin de weersomstandigheden natter zijn, minder bij elkaar te harken.
Waar kun je op letten bij het geven van ruwvoer in een slowfeeder
In de welzijnsrichtlijnen voor paarden wordt aangegeven dat een paard vrijwel de hele dag bezig zou moeten kunnen zijn met eten. Mede door de slowfeeder wordt dit voor veel paarden mogelijk, zonder dat zij te dik worden. Hoeveel een paard per dag precies kan eten is afhankelijk van de slowfeeder. Je hoeft je niet zo snel zorgen te maken dat jouw paard te veel zal eten. Wel is het belangrijk om naar de kwaliteit van het ruwvoer te kijken. Als het ruwvoer een hele hoge voedingswaarde heeft en je bijvoorbeeld een sober paard hebt, dan bestaat de kans dat het paard te veel eet en daardoor overgewicht zal krijgen. Stap dan over op een kwaliteit ruwvoer met minder voedingswaarde en bijvoorbeeld meer structuur. Dit betekent een grof strengelig, uitgebloeid hooi.
En een paard hoeft over het algemeen niet lang te wennen aan een slowfeeder. Zij begrijpen binnen enkele dagen dat zij niet zo snel kunnen eten en zullen rustiger worden als zij constant ruwvoer ter beschikking hebben. Het continue verstrekken van ruwvoer is dus absoluut nodig, houd hierbij de conditie van het paard in de gaten en stuur indien nodig bij met de kwaliteit van het ruwvoer.