7 tips bij vuurwerk

gedrag

Het nieuwe jaar komt eraan! Dit betekent goede voornemens, oliebollen en veel vuurwerk. En dat laatste is nou net waar veel paarden- en diereneigenaren niet op zitten te wachten. Vuurwerk kan bij paarden lichte tot zeer zware stress veroorzaken. Om jullie en de paarden een beetje te helpen hebben we 7 tips om de jaarwisseling mee in te gaan.

Zelfs wanneer paarden niet van dichtbij worden blootsgesteld aan kruitdampen, lichtflitsen en knallen, kan vuurwerk alsnog angst en stress veroorzaken. Wij houden onze paarden in de aanloop naar oud en nieuw goed in de gaten door extra rondes te maken wanneer er al wat vuurwerk wordt afgestoken. We zien meer alertheid en lichte stress-signalen en ze scharen zich meer bij elkaar.

Gelukkig zien we ze ook nog rustig van hun hooi knabbelen, op rust staan en niet constant zoeken naar veiligheid. Maar uiteindelijk zorgt al dit geknal gewoon voor veel stress bij paarden en andere dieren. Om jullie en de paarden te helpen hebben we een paar tips om de jaarwisseling mee in te gaan.


7 tips om je paard te helpen bij angst voor vuurwerk

  1. Niet alleen is onbeperkte toegang tot ruwvoer tegenwoordig zeer gewenst maar zorgt het in dit geval ook voor een fijne afleiding. Wees er op oudejaarsdag zeker van dat je paarden op dat moment voldoende hooi (op meerdere plekken) tot hun beschikking hebben.
  2. Controleer je omheining of stal op losse of scherpe onderdelen. Paarden die angstig zijn maken veelal schrikbewegingen door zijwaartse sprongen, steigeren, galopperen of extremer gedrag naar de kuddegenoten waardoor die zich ook weer kunnen verwonden.
  3. Het liefst hou je je paarden in hun vertrouwde omgeving in een hun vaste kudde. Dit geldt echter wel alleen als ze niet te dichtbij blootgesteld worden aan het vuurwerk en je ziet en weet hoe ze erop reageren.
  4. Staan je paarden op stal tijdens die spannende uren, zorg er dan voor dat de luiken gesloten zijn (voor verdwaald vuurwerk), zet het licht in stal aan staat zodat lichtflitsen minder zichtbaar zijn en zet de radio op een volume dat de knallen minder doorklinken.
  5. Staan er twee angstige paarden naast elkaar, zet dan als het mogelijk is een rustig paard naast/met dat paard.
  6. Ga de confrontatie met vuurwerk uit de weg, dus even geen buitenritjes, maar hou je aan de dagelijkse routine en training wat hun rust kan geven.
  7. Wat je zelf als eigenaar verder kan doen is vooral je paarden gerust te stellen door rustig te reageren en ze gerust te stellen bij het horen van harde knallen. Hoe rustiger je overkomt op je paard, hoe rustgevender dit zal reflecteren naar jouw paard toe. Hou je aan je dagelijkse routine en wees vooral niet verlegen om vriendelijk aan je buren te vragen rekening te houden met je dieren.

Bij extreme angst zou je nog kunnen overwegen of om je paard tijdelijk naar een andere plek te verplaatsen waar nauwelijks of geen vuurwerk wordt afgestoken. Denk hierbij wel aan de stress van omgevingsverandering en zorg voor een zo’n prettig mogelijke overgang. Tussen 0.30 en 01.00 uur zullen de grootste hoeveelheid aan knallers vaak weer voorbij zijn en keert de rust hopelijk weer snel terug.

Zorg goed voor jezelf en jouw paarden en een fijne jaarwisseling!

Fijne nieuwjaarsgroet van Team Stalmanager


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.