7 tips voor een goed voerschema

voedingsschema voerschema paardenvoer

Valt jouw paard ineens af, raakt hij onderbespierd of zie je hem ineens groeien en lijkt hij zwaarder dan ooit. Als paardeneigenaar is het van belang om met zorg een ​​voedingsschema op te stellen dat het beste aansluit bij de individuele behoeften van jouw paard. Paarden hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat hen voorziet van de nodige voedingsstoffen en energie om hun gezondheid en (mentale) welzijn te behouden.

Bij het opstellen van een voerschema voor jouw paard is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitenniveau, het seizoen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen. Paarden hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat hen voorziet van de nodige voedingsstoffen en energie om hun gezondheid en (mentale) welzijn te behouden.

Een goede vuistregel om mee te beginnen is om jouw paard gedurende de dag regelmatig kleine maaltijden te geven, in plaats van 2 grote maaltijden. Qua voeding moeten hooi en gras dan ook het grootste deel van het voerschema van jouw paard uitmaken. Deze leveren belangrijke vezels en voedingsstoffen die essentieel zijn voor hun spijsverteringsstelsel. Bovendien kunnen paarden supplementen of een extra vitamine/mineralenkorrel nodig hebben om jouw paard extra te ondersteunen, vooral als het gras in het najaar minder voedingsstoffen oplevert. Gras is namelijk een belangrijke leverancier van vitamine A en E, eiwitten, mineralen, sporenelementen en omega vetzuren.

Het kan zeker voordeel bieden om samen te werken met jouw dierenarts of een voedingsdeskundige om het beste voedingsplan voor je paard te bepalen. Hier zijn 7 tips waarmee je rekening kan houden bij en naast het opstellen van een voerschema:

  1. Door een voedingsschema op te stellen in Stalmanager kan je nauwkeurig volgen wat voor effect het voer op de conditie van jouw paard heeft en waar nodig aanpassen.
  2. Bij het delen van voerschema's is iedereen op stal op de hoogte van de voerbehoefte van jouw paard en is het risico klein dat jouw paard te kort komt.
  3. Soms vraagt paardenvoer een speciale voorbereiding, zoals het weken van bepaalde brokken, meld deze in jouw voedingsschema zodat er voerfouten die gezondheidsproblemen veroorzaken (zoals koliek, slokdarmverstopping en diarree) kunnen worden voorkomen.
  4. Vermijd plotselinge veranderingen in het dieet van jouw paard. Eventuele veranderingen moeten geleidelijk over een periode van meerdere dagen worden doorgevoerd en kunnen in je voerschema worden aangegeven om te voorkomen dat hun spijsverteringsstelsel wordt verstoord.
  5. Wees kritisch en kijk goed naar de kwaliteit van het hooi en het gras dat je je paard voert. Hooi of gras van slechte kwaliteit levert mogelijk niet of te veel van de noodzakelijke voedingsstoffen. Het is dus belangrijk om je weide goed te onderhouden door middel van rust en bemesting. En bij het zoeken naar hooi een partij eerst te laten analyseren voor aankoop en opties van hogere kwaliteit te kiezen. Weet wat je paard nodig heeft aan hooi en weeg simpelweg je hooi af met een bagageweegschaal. Vermeld de aantal kilo's ruwvoer die jouw paard per dag nodig heeft in jouw voerplan.
  6. Controleer regelmatig het gewicht en de lichaamsconditie. Gebruik hiervoor een gewichtsmeetlint en een BCS kaart. Pas indien nodig het voedingsschema aan om ervoor te zorgen dat je paard een gezond gewicht behoudt.
  7. En nog een laatste tip waar je niet meteen aan zal denken. Wees voorzichtig als je je paard beloningen geeft door middel van lekkernijen, zoals paardensnoepjes, appels en wortels. Hoewel het prima is om ze af en toe een kleine traktatie te geven, kunnen te veel lekkernijen of de verkeerde soorten lekkernijen leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Kijk goed naar de waardes van de traktaties en vermeld desnoods in je voerschema hoeveel jouw paard ervan mag hebben.

Zorg naast een goed voerschema te allen tijde voor vers en schoon water. Paarden hebben wel 20 -50 liter water per dag toegang tot schoon drinkbaar water nodig. Over het geheel genomen kan een holistische benadering van de verzorging van je paard, inclusief de voedings- en trainingsroutines, bijdragen aan het garanderen van zijn gezondheid en welzijn. In ons volgende blog lees je meer over het strategisch aanpassen van jouw voerschema.


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.