
De winterse (regen)buien en donkere dagen vertrekken en het zonnetje en aangename temperaturen laat zich steeds meer zien. Tijd om alle modderspetters, zand, spinnenwebben en stof je stal uit te vegen. En mocht je paarden in de winter genoodzaakt meer binnen moeten hebben staan, en of je nou met oppotten bezig bent of je stal dagelijks leeghaalt, ook je stal kan je nu compleet leeg trekken en alle vuiligheden elimineren.
Kies een droge, zonnige dag uit om je (schuil)stal weer als nieuw er uit te laten zien. Dit is niet alleen fijn om te zien, maar is ook gezonder voor jouw paarden en helpt ziektes, wormbesmettingen en vliegenplagen tijdens de warmere dagen te voorkomen. Begin vroeg, want het neemt vaak meer tijd in beslag dan je denkt. Kies een tijdstip wanneer je paarden op de paddock of in de wei staan. Plan de grote schoonmaak in Stalmanager met jouw team en ga aan de slag met onze tips voor een schone stal!
8 checks en goudentips voor een grondige lenteschoonmaak
1. Paardenstal en/of schuilstal
Haal de stal volledig leeg en verwijder al het oude strooisel en aangekoekte materialen.
Gebruik hierna een ragebol of als je die niet hebt een bezem voldoet ook, om spinnenwebben en stof op hoogte te verwijderen.
Vervolgens neem je de hogedrukreiniger om alles nat te spuiten en gebruik je een niet-toxische allesreiniger zoals groene zeep om in te zepen. Schrob de vloer met een geschikt ontsmettingsmiddel speciaal voor stallen. Deze kan je vinden op vele online shops of bij jouw agrarische winkel in de buurt, zoek wat bij jou en jouw stal past. Spoel tenslotte de chemische resten weg door alles opnieuw nat te spuiten richting de afvoergoten. Zorg ervoor dat je stal zo goed mogelijk droogt zodat schimmels en bacteriën geen kans krijgen en laat je stal nog zeker een halve dag nadrogen met alle ramen en deuren open.
2. Voer- en drinkautomaten
Als het goed is controleer je al dagelijks de voer en drinkbakken van jouw paarden. Belangrijk is bij de grote schoonmaak ook extra aandacht te geven aan het schoonmaken van de bakken waaruit je paarden eten en drinken. Want ook hier verstoppen zich in de moeilijker bereikbare hoekjes voerresten en ongewenste algen. Maak gebruik van heet water, een harde borstel of een schuursponsje om alle etensresten te verwijderen en schrob de drinkbak goed schoon met een harde borstel. Gebruik geen chemische middelen zoals bleekmiddel, maar kies bijvoorbeeld voor groene zeep.
3. Voerstation, medicijnenkast, stro- en hooiopslag
Als het goed is, is je winter hooivoorraad ondertussen aardig opgegaan en ben je toe aan het bestellen van je nieuwe voorraad. Ook hier heb je de kans nu om jouw hooiopslagplaats uitvoerig schoon te vegen en stofvrij te maken, zodat je nieuwe stapel er straks fris en schoon bij ligt. Of kijk eens kritisch naar hoe je het makkelijker of overzichtelijker kan indelen.
Verwijder ook hier zoveel mogelijk stof en spinnenwebben met de ragebol en bezem en kijk na of de paletten waarop je het hooi stapelt nog in goede staat zijn. Vraag aan de boer bij de volgende hooilevering of hij nieuwe pallets over heeft.
Vind je nog oude voervoorraden of aangebroken medicatie, supplementen die je al eeuwen niet meer gebruikt? Dan is het nu het moment om alles wat overbodig is weg te gooien. Loop alle houdbaarheidsdatums van supplementen, bandages en eventuele medicatie na. Vaak verliest een product echter zijn werking als deze over datum is en kan je beter nieuwe aanschaffen als je deze weer nodig hebt.
4. Zadelkast, zadels, hoofdstellen en borstels
Leeg je zadelkast volledig en geef alles een grondige inspectie door alles letterlijk door je handen te laten gaan.
Maak bewust “de overweging”. Zijn er spullen die je niet meer gebruikt of heel blij van wordt? Verkoop ze op een tweedehandswebsite of doneer ze aan een goed doel of kringloop.
Pak een kruk, bankje stoel, zoek een plek in of nabij stal waar je prettig kan zitten en nodig een stalgenoot of vriend(in) uit om samen al het tuig op te knappen. Maak je hoofdstel en zadel eens uitvoerig schoon met lederzeep en vet ze daarna in met zadelbalsem of vet. Repareer of vervang eindelijk eens de onderdelen die aan vervanging toe zijn.
Dan de poetskist, die altijd even door je handen gaat en die toch vaak met kilo's haar en stof weer terug in de kast staat. Verwijder alle haren uit je paardenborstels met een stevige liefs ijzeren kam en klop ze buiten uit. Maak een sopje met Dettol in een cementton, grote emmer of in je poetsdoos zelf en laat al je poetsmaterialen een tijdlang weken. Spoel alles goed af en laat het buiten drogen in de lentezon.
5. Paardendekens en sjabrakjes
Voordat je je winterdekens opbergt tot het weer kouder wordt, is het aan te raden om:
Je dekens eerst te laten wassen. Het zou zonde zijn om ze, vol stof, modder en paardenhaar, in je net gepoetste zadelkast te leggen. Je kan het zelf doen of door een paardendekenwasservice voor een professionele reiniging. Zo voorkom je dat je paard schimmels of luizen oploopt, en kun je ervoor zorgen dat je dekens opnieuw waterdicht zijn.
Vergeet niet om ook eventuele scheuren of beschadigingen aan de dekens te laten repareren. Dit kan vaak bij dezelfde plek waar je de dekens laat wassen. Als je zelf handig bent met naald en draad, kun je kleine reparaties zelf uitvoeren. Zo ben je klaar voor het volgende koude seizoen en blijven je dekens langer in goede staat. Bovendien ziet alles er netjes en georganiseerd uit in je zadelkast, wat bijdraagt aan dat jij je zadelkast met een glimlach opendoet.
6. Poets je paardentrailer
Het schoonmaken van jouw paardentrailer is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat je transportmiddel veilig en hygiënisch blijft voor je paard. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je trailer verlengen en ervoor zorgen dat je paard altijd in een schone en veilige omgeving reist. Begin met het volledig leegmaken van de trailer, inclusief eventuele rubberen matten.
Maak een sopje van warm water en een zachte, niet-schurende zeep om alle oppervlakken grondig te reinigen. Vergeet niet om de binnenkant van de ramen en de ventilatieopeningen schoon te maken, want hier kan zich veel stof ophopen. Laat de trailer goed drogen om schimmel en roest te voorkomen.
Laatst maar zeker niet minder belangrijk. Inspecteer of je trailer nog helemaal veilig is. Controleer de bodem van de trailer op tekenen van slijtage of schade, en zorg ervoor dat alle deuren en sluitingen soepel en veilig werken. Vergeet zeker niet om de nippels tijdig te smeren en de bandendruk na te kijken. Laat je trailer minstens één keer per jaar grondig nakijken door een professional.
7. Weide inspectie
Voordat je je paarden weer op de weide laat, is het aan te raden om deze grondig te inspecteren. Neem vast gereedschap, ring- en lintisolatoren mee en dan is het tijd om elke hoek van de weide te inspecteren en ervoor te zorgen dat de hele omheining veilig en in orde is voordat je je paarden weer de weide op laat. Gerichte checks die je kan nagaan zijn:
- Zijn alle linten nog in goede staat en zijn er geen instabiele palen?
- Zijn de poorten, poortgrepen en andere sluitingen nog betrouwbaar?
- Groeien er geen planten tegen de elektriciteitsdraad aan? Haal deze dan direct weg, zo verlies je de kracht van je stroomdraad.
- Levert je stroomklok nog voldoende elektriciteit of is het tijd om de batterij te vervangen?
- Is er afval in je weide of verschijnen er al giftige planten? Zie ook blog Jacobskruiskruid in je paardenweide.
- Maak eens een ronde over je weide, vooral met dit lenteweertje is dat geen straf. Verwijder direct afval dat je tegenkomt, hoe klein dan ook, en wees alert op giftige planten die zich kunnen hebben verspreid, zoals Jacob kruiskruid of vingerhoedskruid, die zeer schadelijk tot dodelijk kunnen zijn voor paarden.
- Neem preventieve maatregelen om de weide in optimale conditie te houden door: Regelmatig te maaien en te zorgen voor een goede rotatie van de graslanden, zodat het gras gezond en voedzaam blijft voor je paarden.
- Overweeg het plaatsen van waarschuwingsborden de paarden niet te voeren, aan te raken of dat ze kunnen bijten, als de weide makkelijk bereikbaar is voor andere mensen dicht bij een voetgangers of fietspad is.
8. Je paard
Vergeet zeker niet om ook je viervoeter eens uitgebreid te verwennen met een beauty-behandeling. Om je paard of pony helemaal te wassen, is het nu misschien nog nét iets te koud of misschien doe je daar niet aan en gebruik je weleens een vlekkenspray. Wel kan je zijn manen en staart uitgebreid ontklitten en wassen met paardenshampoo. Gebruik een ijzeren borstel om het winterhaar zoveel mogelijk weg te kammen. Knip eventueel de vetlokken en de kroonrand bij. Maak eens een lekkere kruidensnack of snoei wat takken van bijvoorbeeld wilgen en berken die geschikt zijn voor paarden. En ga vooral wat quality time besteden, bedenk spellen en puzzels of ga lekker samen wandelen of er naast op de fiets. Ga vast samen genieten van het komende lenteweer!