Heldenverhalen: Hildago en het Mustang ras

helden paardenrassen

Een bijzonder verhaal over een mustang Hildago, die zou hebben meegedaan aan een lange afstand race in de woestijnen van het Midden-Oosten. Maar bij nader onderzoek heeft deze legendarische race nooit plaats gevonden, dus hoe zit dit nou?

Voor we beginnen met het Heldenverhaal dat dit keer een twist heeft, belichten we de oorsprong van de Mustang die hierin de hoofdrol speelt.

De oorsprong

Tot 10.000-12.000 jaar geleden leefden er pre-historische paardachtigen in Noord-Amerika. Uit de vondst van fossiele skeletten bevonden er zich geen paardachtigen meer op het Amerikaanse continent en waren de paardachtigen rond de laatste ijstijd uitgestorven. Met de komst van de Conquistadores eind 15e eeuw en begin 16e eeuw werd de komst van een nieuw paardenras geïntroduceerd.

De eerste mustangs stamden af van Spaanse paarden die door Conquistadores rond de 16de eeuw zijn ingevoerd in Mexico. Het Engelse woord mustang is afgeleid van het Mexicaans-Spaanse woord mestengo dat komt van het Spaanse mesteño (gemengd ras). Dit betekende ook 'dier zonder bezitter' en werd de algemene aanduiding voor de in vrijheid levende paarden. Het grootste deel van deze paarden was afkomstig van rassen als Andalusiër, Arabisch volbloed en Berber. Sommige van deze paarden ontsnapten, werden losgelaten, of geruild met de inheemse bewoners van Amerika. Zo raakten de mustangs snel verspreid over het westelijk gedeelte van Noord-Amerika.

Exterieur van de mustang

Mustangs leven vaak in kuddes, van ongeveer 8 merries een hengst en hun veulens. Ze zijn intelligent en leren snel. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen, zijn sober in onderhoud en ze bezitten een tredzekerheid en wendbaarheid. Het hoofd herinnert aan de Spaanse voorouders met een breed, plat voorhoofd en grote, opvallende ogen en de oren zijn puntig en licht gebogen aan het eind. De hoeven zijn mooi uitgehard en onderhoudsarm door de rotsige bodems, de borst is diep, de rug is kort, breed en gespierd. De stokmaat ligt tussen de 1.37m en 1.52m. Dit zijn belangrijke kenmerken van een paard dat nog dicht bij de natuur staat. Het leven in het wild heeft ervoor gezorgd dat de zwakkere paarden door natuurlijk selectie verdwenen en alleen de sterkste en gezondste dieren overleefden. Exterieur gebreken of afwijkingen komen dan ook nauwelijks voor. De mustang is een heterogeen ras met diverse ondersoorten. Rassen waarvan beweerd wordt dat zij nog sterk op de originele Iberische voorouders lijken zijn de Spanish mustang, de Kiger mustang en de Pryor Mountain mustang.

De mustang Hildago

Vanuit hier maken we dan even een sprong naar het verhaal van een bekende mustang. Waar dit artikel eigenlijk mee zou beginnen, maar naar mate de feiten duidelijker werden, hebben wij de aandacht op het mustang ras gelegd. Voor de nieuwsgierigen onder ons publiceren wij alsnog dit stuk en nemen we een kijkje bij de film Hidalgo, die is gebaseerd op het verhaal van Frank Hopkins. Hopkins (1865- 1951) werd door zijn tijdgenoten erkend als een voorstander van het behoud van de wilde mustang. Hij was een langeafstandsrijder die beweert de snelste te zijn en 400 races te hebben gewonnen. Dit zou volgens Hopkins een Arabische sjeik ter ore zijn gekomen en hij nodigde Hopkins uit om met zijn mustang mee te rijden tegen het Arabisch volbloed in een jaarlijkse ceremoniële race in het Midden-Oosten in 1890.

hildago film beeld

De wedstrijd, zoals afgebeeld in de film, zou een eeuwenoud jaarlijks evenement genaamd de “Oceans of Fire” race, dat zich beperkt tot de beste bedoeïenen ruiters en de beste Arabische paarden. Hopkins en Hidalgo zouden deze race hebben gewonnen.

Waar gebeurd of alleen een goed verhaal

Hoe meer onderzoek wij naar dit verhaal deden hoe twijfelachtiger het verhaal van Hopkins begon te worden. Frank Hopkins heeft werkelijk bestaan, maar vele historicus die onderzoek naar zijn personage en prestige deden kwamen tot de conclusie dat al zijn verhalen in strijd waren met de waarheid. Frank heeft bijvoorbeeld ook nooit aan de zijde van Buffalo Bill gereden en meegewerkt aan zijn circus zoals hij beweerde. Die dus ook zijn reis naar het Midden-Oosten en deelname aan de race zouden hebben bekostigd. Hopkins werkte wel als een paardengeleider voor een circus, en werkte toen als een metrotunnelgraver en een onderwaterduiker. En wat de legendarische race nog betreft. Volgens de Longriders Guild zegt de regering van Saudi-Arabië officieel dat er nooit een "Ocean of Fire" race is geweest. En verder onderzoek en reactie vanuit Jemen: “Er is absoluut geen verslag van enige paardenrace die in het verleden vanuit Aden is gehouden!" Ghalib Al-Quaiti, de laatste regerende sultan van Jemen.

Conclusie

Als conclusie blijken al zijn geclaimde heldenverhalen een hoax. Knap dat zijn personage dan toch nog zo bekend is geworden, ook al zijn zijn fameuze acties niet op waarheid gebaseerd. Iedereen zou misschien wel diep van binnen meer of anders willen zijn in zijn leven. Geloof in wat je doet en werk ernaartoe, wie weet hoever je komt en word jij de held van jouw verhaal.
Om af te sluiten hebben we dus bij het schrijven van dit heldenverhaal de nadruk ook op het Mustang ras gelegd. Een uitzonderlijk ras dat de spotlight met hun kracht en uithoudingsvermogen verdienen. Laat de mooie beelden van de film maar tot je verbeelding spreken. De pracht van de wilde Mustangs, en de paarden die hebben bijgedragen aan de film Hildago, zijn voor ons deze maand de helden.


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.