Help jouw oudere paard de winter door

winter

In de winter hebben oudere paarden extra zorg nodig. De energiebehoefte is in de winter hoger en het is vaak een uitdaging om oudere paarden in de juiste conditie te houden. Senioren reageren sterker op de verandering van het rantsoen in het najaar dan jonge paarden. De klachten kunnen uiteenlopen van slappe of slecht verteerde mest tot slechte verharing, vermagering en koliek.

Hoe kan je je oudere paard helpen? Hier 7 handvaten om de winterperiode te komen:

  1. Ten eerste is het belangrijk om jouw oudere paard iedere 4 tot 6 weken te beoordelen door middel van een Body Condition Score of door regelmatige controle bij de dierenarts. Let op bij een Body Condition Score: de wintervacht kan veel verbergen, dus kijk niet alleen, maar voel ook! Zorg ervoor dat je je handen gebruikt om de nek, achter de schouder ribben, schoft, lendenen en rondom de staartaanzet van je paard te voelen. Dit geeft je een beter beeld van zijn werkelijke conditie.
  2. Vergeet niet om ook regelmatig de tanden van je oudere paard te laten controleren, aangezien gebitsproblemen kunnen leiden tot gewichtsverlies en spijsverteringsproblemen. Regelmatige tandverzorging helpt om ervoor te zorgen dat je paard zijn voer goed kan kauwen en verteren. Laat het gebit van jouw paard minstens 1 tot 2 keer per jaar controleren op haken en slijtage.
  3. Winterse temperaturen onder het vriespunt of natte sneeuw vragen veel extra energie van een paard, vooral als jouw paard buiten wordt gehuisvest. Regen en wind kunnen ervoor zorgen dat het paard het isolerende vermogen van zijn vacht verliest. Dan zal hij lichaamsreserves gebruiken om de lichaamstemperatuur op peil te houden, wat vaak resulteert in gewichtsverlies. Geef een paard in de weide goede beschutting of bescherming tegen neerslag en wind.
  4. Om in de verhoogde energiebehoefte in te winter te voorzien is het verstandig om het rantsoen van jouw oudere paard aan te passen en dus de ruwvoeropname te verhogen. Hooi wordt in het maagdarmkanaal verteerd door middel van fermentatie waarbij veel warmte vrijkomt die een paard gebruikt om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Een paard zal 2,0 – 2,5 % van zijn lichaamsgewicht per dag aan ruwvoer moeten eten om gezond te blijven. Als een paard hier niet voldoende aan heeft dan kan een aanvulling met krachtvoer, balancers en supplementen een oplossing zijn om extra energie te geven.
  5. Om precies te weten hoeveel ruwvoer je geeft is het belangrijk je hooinetten af te wegen. Doe dit bijvoorbeeld met een bagageweegschaal met weeghaak. Daarnaast is het verstandig om een ruwvoeranalyse uit te laten voeren, zodat je precies weet wat je voert. Als je merkt dat je oudere paard afvalt, en het gebit is gecontroleerd, overweeg dan een hoge kwaliteit hooi, aangevuld speciaal seniorenvoer dat is samengesteld om in de behoefte van oudere paarden te voorzien. Mocht dit niet baten schakel dan een dierenarts in voor advies.
  6. Paarden die niet in staat zijn om voldoende langstengelig hooi op te nemen, kunnen bijgevoerd worden met gehakseld ruwvoer of geweekte bietenpulp. Bietenpulp is een bron van licht verteerbare vezels, die voor extra energie kunnen zorgen.
  7. Als laatst kan je nog vetten aan het rantsoen toe voegen om extra energie te geven. Oliën zoals lijnzaadolie (omega 3+6), rijstolie (omega 9) of hennepzaadolie (omega 3+6+9) kunnen een goede aanvulling zijn, omdat ze rijk zijn aan gezonde vetten en makkelijk verteerbaar zijn. Begin met kleine hoeveelheden en verhoog dit geleidelijk, zodat het spijsverteringsstelsel van je paard eraan kan wennen. 


Tot slot mocht je er nog niet aan toe gekomen zijn...! Pas je voerschema en zorgplanning in Stalmanager aan om ervoor te zorgen dat je paard optimaal wordt ondersteund tijdens de wintermaanden. En hou regelmatig contact met je dierenarts of voedingsdeskundige, al is het maar voor advies en enig twijfel weg te nemen. Zij kunnen je helpen om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren en om het voedingsplan aan te passen indien nodig.

Door proactief te zijn in het onderhoud en de verzorging van je oudere paard, kun je ervoor zorgen dat hij comfortabel en gezond blijft, ondanks de uitdagingen die het koude seizoen met zich meebrengt.

Vergeet niet dat elke kleine aanpassing een groot verschil kan maken in het welzijn van je geliefde senior.


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.