De vorige keer hebben wij uitvoerig de Esdoorn besproken in de blogpost: "Herfst en risicovolle paardenweides". Een ander gevaar voor je weide tijdens periodes van veel wind zijn eikels. Zowel de bladeren als de eikels van de eik bevatten tannine. Paarden, schapen en runderen zijn zeer gevoelig voor dit gif, andere dieren zoals varkens, zwijnen en herten kunnen deze eikels wel verdragen.
Het incidenteel opeten van enkele eikels of bladeren is geen reden tot ongerustheid. Alleen wanneer er grotere hoeveelheden opgenomen worden, kunnen problemen ontstaan. Dan krijgen paarden koliek, eventueel gevolgd door een bloederige diarree. De tannines die in het bloed opgenomen worden, kunnen het maagdarmstelsel irriteren en veroorzaken ernstige nierbeschadiging. De behandeling van deze paarden is heel moeilijk en de aandoening kent meestal een fatale afloop. Het aantal meldingen van eikelvergiftiging verschilt van jaar tot jaar. De onvoorspelbaarheid ligt in de schommelingen in de hoeveelheid eikels die de bomen produceren of variaties in het tanninegehalte die op dat moment in de eikels aanwezig is.
Als de eikels van de bomen beginnen te vallen dan is het verstandig de paarden van deze risico weide te verwijderen. Sommige paarden kunnen namelijk een voorkeur ontwikkelen om eikenbladeren te eten. Heb je geen andere mogelijkheden om de paarden naartoe te verplaatsen, dan kan je de directe omgeving van de bomen afzetten met draad, zodat de paarden niet bij dat deel kunnen waar veel eikels en eikenblad ligt.
Nogmaals de risicofactoren die ook in de vorige blogpost zijn genoemd:
- Let op bij magere, oude paarden en paarden die jonger dan drie jaar zijn.
- Risicoweides zijn kale weides, waar paarden niet of nauwelijks bijgevoerd worden.
- Herfst en regenperiodes met sterke wind die bladeren, zaden en eikels verspreiden van de nabijgelegen eikenbomen en esdoorn.
In wat voor situatie dan ook het blijft belangrijk dat de paarden voldoende toegang tot ander ruwvoer hebben. Zo voorkom je dat honger ze ertoe dwingt om eikels op te eten. Wil je meer weten over het eetgedrag van paarden en zorgen dat jouw geliefde viervoeter voldoende krijgen, ga dan nog eens naar onze blogpost: “Eet jouw paard genoeg?”