Het belang van water in het dagelijks rantsoen

voeding

Het belang van water in het dagelijks rantsoen van het paard wordt vaak onderschat. Water is essentieel voor de vochtbalans van het lichaam, vertering van voedsel en gezondheid van het maagdarmkanaal. Een paard verliest water via zweet, urine, ontlasting en ademhaling. Dit verlies kan worden aangevuld door het drinken van water of indirect via vochtrijke voedermiddelen zoals gras.

Hoe ziet de waterbehoefte van paarden eruit?

Water is een belangrijke voedingsstof voor paarden hun spijsvertering en thermoregulatie. Paarden moeten dus altijd de beschikking hebben over vers, schoon drinkwater van goede kwaliteit. Een paard van 600 kg in rust heeft van 18 tot 21 liter water nodig. Twee factoren die de waterbehoefte sterk kunnen verhogen zijn prestatie en de weersomstandigheden. Bij flinke inspanning of hoge temperaturen kan de waterbehoefte oplopen tot 50 liter per dag. En let ook op bij paarden met een gebrekige gezondheid en die daar bijvoorbeeld als gevolg diarree van hebben. Die verliezen veel water, waardoor zij meer water per dag nodig hebben.

De invloed van ruwvoer en gebrek aan water

Paarden in de weide krijgen veel van hun behoefte aan water binnen door het eten van gras. Gras bestaat voor circa 84% uit water. Een paard graast ca. 4 -5 kg gras per uur. Als een paard ca. 4 uur op de weide staat zou hij alleen al door middel van het eten van gras circa 15 liter water binnenkrijgen.
Gedroogd ruwvoer, enkelvoudige voeders en krachtvoer bevatten daarentegen weinig vocht, waardoor paarden meer zullen moeten drinken om in hun behoefte te voorzien. En er zijn nog meer factoren die watertekort bij paarden kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld de kwaliteit en smaak van het water, gebrek aan water of geen dorst als gevolg van inspanning. Paarden zullen kortweg water weigeren te drinken die niet aan geur en versheid voldoet. Watertekort kan dus uiteindelijk leiden tot verminderde prestaties, verminderde voeropname, uitdroging, en in het ergste geval uitval van vitale organen en met overlijden als gevolg.

Symptomen bij uitdroging op warme dagen

Extra drinken is dus noodzakelijk om het verlies van vocht (door zweten) weer aan te vullen. Uitdroging op warme dagen zal vrijwel alleen voorkomen op momenten dat er geen water ter beschikking is. Wanneer een paard wordt getraind op een extreem warme dag met temperaturen boven de 30°C, neemt de vochtinname voor vier uur toe met 79%. Symptomen van uitdroging zijn een verhoogde hartslag, verandering van kleur en droger worden van het tandvlees en het minder elastisch zijn van de huid. Deze verschijnselen treden op wanneer een paard 4% tot 6% uitgedroogd is. Diepliggende, droge ogen en een ingevallen lichaam treden vaak op als de uitdroging 8% tot 10% wordt. Let altijd op tekenen van uitdroging en licht een dierenarts in bij het vermoeden van uitdroging zodat eventuele problemen voorkomen of geminimaliseerd kunnen worden.

TIP

Zorg dat jouw paard altijd de beschikking heeft over voldoende vers, schoon water, met name bij hoge temperaturen. Om de vochtopname nog meer te stimuleren is het schoonhouden van de waterbakken van belang. Hiermee zorg je ervoor dat het water wat het paard drinkt ook schoon is en fris ruikt. Voor een hogere vochtopname kan je in het ruwvoerrantsoen ook invloed uitoefenen door het hooi te weken of nat te maken. Zoutblokken of een zoutsupplement kunnen zorgen voor meer dorst en bij een hoog gehalte aan natrium in het lichaam wordt de drang om te drinken groter. Doe dus meerdere waterchecks op een dag en zie erop toe dat je paard voldoende drinkt. Merk je dat je paard dit niet doet, overweeg dan om zout of elektrolyten aan het rantsoen toe te voegen en waarschuw je dierenarts bij uitdrogingsverschijnselen.



Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.