Gedroogd hooi is een essentieel onderdeel van het dieet van een paard en de kwaliteit ervan kan een grote invloed hebben op de gezondheid en het welzijn. Het is waar dat de tweede snede vaak als ideaal wordt beschouwd vanwege het lagere eiwit- en suikergehalte, wat gunstig is voor paarden met overgewicht. Echter, een nog belangrijkere factor is het groeistadium van het gras op het moment van oogsten.
Wat is een snede?
Laten we eerst beginnen bij wat we nou eigenlijk precies onder een snede hooi verstaan. Hooi wordt in meerdere sneden, momenten van het jaar van het betreffende grasland geoogst. De eerste oogst van het jaar in mei wordt de eerste snede genoemd, de volgende oogst in juni/juli wordt de tweede snede genoemd en soms volgt er een derde snede in augustus/september.
Het belang van stadiums van gras bij het oogsten
De belangrijkste factor voor de kwaliteit van het hooi is de rijpheid van het gras op het moment van oogsten. De groei van een grasplant kun je twee stadiums onderscheiden: de vegetatieve stadium en de generatieve stadium.
In het vegetatieve stadium vormt de plant bladeren en wordt steeds breder en in het generatieve stadium gaat de plant bloeien en vormt het zaad. Het vezelgehalte van het gras neemt toe naarmate het groeistadium vordert. Paarden hebben baat bij vezelrijk hooi, daarom is het altijd wenselijk om het gras uit te laten bloeien voordat het gemaaid wordt om te hooien.
Doordat deze fase van groeistadium zo essentieel is voor de kwaliteit, is de periode in het jaar minder van belang. Een hoge kwaliteit (of lage kwaliteit) hooi kan geoogst worden van de late lente tot de late herfst als het weer en het beheeromstandigheden goed zijn.
Ga voor de juiste kwaliteit hooi en vezelgehalte voor jouw paard
Het is dus belangrijk om te begrijpen dat de kwaliteit van hooi sterk afhankelijk is van de rijpheid van het gras. De timing van de hooioogst is dus meer afhankelijk van het groeistadium van het gras dan van het seizoen.
Hier 4 tips om het beste hooi voor jouw paard uit te zoeken:
- Voor de meeste paarden is een hoge kwaliteit hooi dus niet wenselijk, om voldoende vezels te kunnen geven, zonder overgewicht te veroorzaken. Let daarom op de grofheid van het ruwvoer en de aanwezigheid van zaadkoppen, hieraan kun je namelijk zien of het ruwvoer uitgebloeid was tijdens het moment van oogsten.
- Kijk ook naar de kleur, is het mooi lichtgroen dan zal het zijn meeste voedingsstoffen behouden hebben, goudgelig hooi zit hier tussenin. En gebruik je reuk en beoordeel of het fris ruikt (vermijd bruin, zuur ruikend, muf en stoffig hooi). Fijn hooi met veel blad heeft een hogere voedingswaarde dan grof hooi zonder blad met uitsluitend lange stengels. Gebruik voor de inschatting van de kwaliteit ruwvoer dus je ogen(kijken), handen(voelen) en neus(ruiken).
- Weet waar je hooi vandaan komt. Ga in overleg met de boer over het oogstmoment en als het mogelijk is op bezoek bij jouw boer/hooileverancier en grasland waar het wordt geoogst. Wij zijn zelf naar het natuurgebied toegereden en zijn door het land (waar ons hooi geoogst wordt) gaan lopen om te kijken hoe het gras eruit ziet, welke planten er groeien en of er geen giftige planten zoals Jacobskruid groeit.
- Als je zeker wilt zijn van de voedingswaarde van het ruwvoer, kun je een ruwvoeranalyse laten uitvoeren in plaats van alleen te vertrouwen op de snede waarin het hooi is geoogst. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw paard het optimale dieet krijgt dat bijdraagt aan zijn gezondheid en welzijn.