Hoe geef jij je ruwvoer?

ruwvoer

Wij zijn ons steeds meer bewust van de negatieve effecten van vasten op de gezondheid en het welzijn van paarden. Het streven is om onbeperkt ruwvoer aan te bieden zonder overvoeding en verspilling tegen te gaan. Om dit te bereiken, worden hooinetten en slowfeeders vaak gebruikt.

Er zijn verder talloze opties om hooi aan je paard te geven: netten, voerbakken, zakken, automatische voerbakken, vanaf de grond, en meer. Maar wat is de beste manier? Aangezien elke stal en elk paard anders is, is er geen universele methode voor paardenvoeding. Door alle alternatieven te overwegen, kun je het voerprogramma aanpassen en beslissen welke het meest geschikt is voor jouw paard en stal. Hier zijn vier verschillende manieren om hooi aan te bieden:

Waarom hooinetten en slowfeeders

  • Hooinetten kunnen gemakkelijk worden gewogen als ze gevuld zijn en efficiënt naar de stallen worden gedragen.
  • Netten vergemakkelijken het weken van hooi voor paarden met het paardenmetaboolsyndroom, insulineresistentie of chronische hoefbevangenheid.
  • Slowfeeders bootsen het grazen na en houden paarden bezig als ze in stallen of overkappingen staan.
  • Hooinetten met een kleine maaswijdte voorkomen dat paarden een bos hooi eruit halen, het rond schudden en er stof en andere in de lucht zwevende deeltjes ontstaan, wat schadelijk is voor paarden met luchtwegaandoeningen.

Buitenvoeders

  • In gebieden en ruimtes met zandgronden wordt het strooien van hooi op de grond afgeraden. Om de inname van zand en de kans op zandkoliek te minimaliseren, kan je hooi het best aanbieden in een buitenruif of in een voerbak.
  • Zorg ervoor dat de voerbak op de juiste hoogte wordt geplaatst, vrij van scherpe randen, groot genoeg voor alle paarden in de paddock, beschermd tegen regen (om verspilling en schimmelvorming te voorkomen) en gemakkelijk schoon te maken is.

Voeden vanaf de grond

  • Het verspreiden van het hooi op de grond of in de stal kan de afvoer van slijm uit de luchtwegen van paarden bevorderen. Dit is gunstig voor paarden met ademhalingsproblemen of luchtwegaandoeningen.
  • Bij groepen paarden zorgt het aanbieden van verschillende ruwvoerplekken er ook voor dat alle paarden toegang hebben tot het ruwvoer. Dit is vooral opvallend voor paarden die laag in de pikorde staan ​​en worden uitgesloten. Reken het aantal voerplekken op het aantal paarden plus 1 aan voerplekken (als je paard in een kleinere setting staat).
  • Als ronde balen de enige optie zijn, overweeg dan om voerbakken voor ronde balen met een niet al te grote maaswijdte te gebruiken om het hooi van de grond te houden, verspilling te minimaliseren en de kans te verkleinen dat paarden hun snuit letterlijk in de baal steken, wat niet ideaal is voor de gezondheid van de luchtwegen.

De juiste manier om een hooinet te gebruiken

Als je een hooinet gebruikt, is het belangrijk om het op de juiste manier op te hangen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je paard comfortabel kan eten:

  • Door de netten op verschillende hoogtes te hangen kan jouw paard gevarieerde houdingen aannemen tijdens het eten om het continu eten in één positie te vermijden en risico op nek en kaakklachten te verminderen.
  • Als er één slowfeeder hooinet gebruikt wordt, bijvoorbeeld in een box, dan is de ideale hoogte tussen borst- en kniehoogte. Hang het hooinet op een hoogte waarbij het hoofd van het paard lager is dan de schoft. Dit zorgt ervoor dat je paard zijn hoofd in een natuurlijker positie kan houden tijdens het eten.
  • Maak bijvoorbeeld een veiligheidsknoop (die je ook gebruikt om je paarden mee vast te zetten, schuif de knoop om de lus goed hoog zodat er als het ware een rem op komt te zitten en er geen beweegruimte meer in de knoop zit of gebruik een karabijnhaak om je netten op te hangen)

Tenslotte

Het is dus belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften van je paard, zoals zijn leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en gezondheidstoestand. Sommige paarden hebben bijvoorbeeld behoefte aan constante toegang tot hooi om maagzweren te voorkomen, terwijl andere paarden met overgewicht juist beperkt moeten worden in hun hooi-inname.

Afwisseling is erg belangrijk, door op verschillende punten te voeren en op verschillende manieren zorg je ervoor dat je paard eethoudingen kan afwisselen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de beschikbare ruimte in de stal en de veiligheid van de verschillende opties. Zo kan bij een laaghangende hooiruif of het ophangen van een hooinet in een kleine stal gevaarlijk zijn en het paard erin verstrikt raken.

Maak dus een weloverwogen keuze als het om aan het aanbieden van ruwvoer gaat en hou rekening met de specifieke behoeften van je paard en de omstandigheden in zijn stal. Overleg met een ervaren iemand of eventueel met een deskundige om tot de beste voermethode te komen voor jouw paard.


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.