
Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en behandelingen van maagzweren is onmisbaar voor elke paardenhouder en stalmanager. Door proactief te zijn in het management van voeding en stress, kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen en zorg je voor blije paarden.
Hoe ontstaan maagzweren bij paarden?
Maagzweren bij paarden ontstaan door een combinatie van voedings- en managementfactoren. Paarden zijn van nature grazers en zijn ontworpen om de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel te eten. Hun maag produceert continu maagzuur, dat normaal gesproken wordt geneutraliseerd door het regelmatige eten van ruwvoer. Helaas krijgen nog in veel moderne stalsituaties paarden niet de kans om constant te grazen, wat simpelweg leidt tot langere periodes zonder voer.
Daarnaast kunnen factoren zoals intensieve training, stress, transport, onregelmatige voerschema's en een dieet met veel krachtvoer bijdragen aan de ontwikkeling van maagzweren. Deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat er meer maagzuur wordt geproduceerd dan de maag aan kan, wat leidt tot beschadiging van het maagslijmvlies en uiteindelijk tot zweren. Het is daarom belangrijk om een goed voermanagement en een stressarme omgeving te creëren om het risico op maagzweren te minimaliseren.
Wat zijn de symptomen van maagzweren bij paarden?
Maagzweren bij paarden kunnen zich uiten in verschillende symptomen die vaak subtiel en moeilijk te herkennen zijn. Het is belangrijk om alert te zijn op veranderingen in het gedrag of de prestaties van het paard. Veelvoorkomende signalen zijn onder andere:
- Verminderde eetlust of kieskeurig eetgedrag, waarbij het paard mogelijk voedsel weigert dat het normaal gesproken lekker vindt.
- Onverklaarbaar gewichtsverlies, zelfs als het paard voldoende voer krijgt.
- Gedragsveranderingen bijvoorbeeld bij het aansingelen en vooral bij het poetsen rond de buikstreek.
- Verminderde prestaties tijdens het rijden, met name als het paard snel verzet toont of zich ongewoon gedraagt.
- Frequent gapen, likken of kauwen zonder dat er voedsel aanwezig is, wat kan duiden op ongemak.
- Koliekachtige symptomen, vooral na het eten, die zich kunnen uiten in rollen, naar de buik kijken of met de achterbenen trappen naar de buik.
Hoe komt een diagnose tot stand bij een maagzweer?
De diagnose maagzweer bij paarden wordt gesteld door middel van een gastroscopie, ook wel maagscopie genoemd. Dit is een onderzoek waarbij een lange, flexibele slang met een camera (endoscoop) via de neus in de maag van het paard wordt gebracht. De dierenarts kan zo de binnenkant van de maag bekijken en eventuele zweren opsporen. Met de camera kan de binnenkant van de maag worden bekeken en kunnen zweren worden vastgesteld. De resultaten worden dan vaak vastgelegd met foto's of video's.
Hoe kan je een maagzweer behandelen?
De behandeling van maagzweren bestaat meestal uit het geven van een middel dat de maagzuurproductie remt. Soms wordt dit ook gecombineerd met een supplement wat een bufferende werking heeft op het maagzuur en de maagwand beschermt.
En het is voor de verdere behandeling belangrijk om ook dus nogmaals kritisch naar het rantsoen te kijken.
Het rantsoen van jouw paard moet bestaan uit voldoende ruwvoer en mag niet te veel krachtvoer bevatten. De norm voor voldoende ruwvoer is minimaal 1,5 tot 2% van het lichaamsgewicht aan droge stof. Voor een paard van 600kg zou dat neerkomen op minimaal 9kg droge stof, dat komt neer op ongeveer 11kg droog hooi.
Verdeel de porties ruwvoer ook zoveel mogelijk over de dag zodat de paarden geen lange periodes zonder ruwvoer staan. Dit zorgt voor een continue aanvoer van voedsel en speeksel naar de maag, en werkt als een soort van buffer op het maagzuur. Een tip is nog om het krachtvoer te mengen met een ruwvoer zoals luzerne of een grasmix om het kauwen en dus de speekselafgifte te stimuleren.
Stressreductie bij paarden met maagzweren is cruciaal voor herstel en preventie. Maagzweren kunnen ontstaan door een hoge hoeveelheid en duur aan blootstelling van stress, en blijvende stressfactoren belemmert dus de genezing. Identificeer daarom factoren die stress bij jouw paard kunnen veroorzaken, zoals sociale interactie, huisvesting, of trainingsschema. Vermindering van stressfactoren zoals onregelmatige voeding, intensieve training en gebrek aan sociaal contact of het laag staan in de rangorde, is dus heel belangrijk om mee te nemen in de zorg en behandeling.
Tenslotte
Het is belangrijk om te onthouden dat niet elk paard met een maagzweer alle symptomen zal vertonen. Bij twijfel is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
En voorkomen is beter dan genezen. Een goed voermanagement en stressarm stalbeheer verkleint en voorkomt de kans op maagzweren. Of het nu gaat om het bijhouden van voedingsschema's, het plannen van veterinaire controles of het organiseren van trainingen, met de juiste kennis en samenwerking kan je je paarden de beste zorg geven.