Pas op voor koliek in het najaar

Stalmanager

Tijdens de koudere en nattere maanden zien we vaak veranderingen in de huisvesting van paarden op veel stallen. Ze staan vaker en langer op stal en komen eerder op de paddock dan op de weide. Dit is een veel voorkomend verschijnsel in de najaars- en winterperiode in Nederland. Deze veranderingen brengen ook enkele risico's met zich mee. Gedurende deze periode hoor je vaak verhalen over paarden die last hebben van verstopping en/of zandkoliek. Hoe ontstaan deze problemen en wat kun je ertegen doen?


Verstoppingskoliek ontstaat door een ophoping van droog, vaak vezelrijk materiaal in de darmen. De verstopping bevindt zich vaak in één van de bochten van de dikke darm, waar deze wat nauwer wordt. Dit leidt in eerste instantie tot ongemak en later tot pijn. In ernstige gevallen kan het resulteren in een afknelling van de darm of zelfs een darmruptuur. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kan dit fatale gevolgen hebben. Naast het ongemak dat het paard vertoont, zie je bij verstoppingskoliek vaak dat er gedurende langere tijd geen mest wordt geproduceerd. Ook liggen paarden met verstoppingskoliek vaak languit of staan ze gestrekt en wijdbeens.

De oorzaak van verstoppingskoliek ligt vaak in een combinatie van onvoldoende beweging, te weinig water/vocht en ongeschikt ruwvoer, waardoor een paard stro (of andere bodembedekking) gaat eten. Over het algemeen kan dit probleem veelal worden voorkomen door te zorgen voor voldoende kwalitatief ruwvoer en voldoende beweging. Het wateraanbod is vooral in de winter van belang; paarden drinken minder wanneer de watertemperatuur onder de 4 graden Celsius komt.

Zandkoliek is eveneens een veelvoorkomend probleem in het najaar en de winter. Zowel op de paddock als op de wei nemen paarden regelmatig zand op. In combinatie met minder beweging kan dit leiden tot een ophoping van zand in de darmen. Het is dus aan te raden om op vaste momenten een kuurtje zandweg in te plannen in jouw voerschema, maar nog belangrijker is het om voor voldoende beweging te zorgen. Zorg ervoor dat de paarden zowel op de schrale wei als op de paddock ruwvoer aangeboden krijgen.

Om beide soorten koliek zoveel mogelijk te voorkomen geldt dus dezelfde oplossing: Zorg voor ruim voldoende goede kwaliteit ruwvoer en meer dan genoeg beweging.

Daarnaast zijn er nog enkele extra voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

  1. Controleer regelmatig de waterbakken: Zorg ervoor dat de waterbakken schoon zijn, zodat je paard altijd toegang heeft tot drinkbaar water.
  2. Voeg elektrolyten toe aan het dieet: Dit kan helpen om de vochtinname te verhogen, vooral als je merkt dat je paard minder drinkt.
  3. Gebruik bodembedekking die niet eetbaar is: Overweeg alternatieven zoals houtkrullen of rubbermatten, vooral als je merkt dat je paard de neiging heeft om te veel stro te eten.
  4. Plan een regelmatige mestcontrole: Dit helpt om te controleren of je paard zand binnenkrijgt en kan tijdig ingrijpen bij problemen mogelijk maken.
  5. Bied regelmatig kleine porties ruwvoer aan: Dit stimuleert de darmen en zorgt ervoor dat je paard niet te lang zonder voer staat, wat de kans op verstopping vermindert.

Door deze maatregelen te nemen, kun je de kans op koliek bij je paard verkleinen en bijdragen aan hun algehele gezondheid en welzijn gedurende de wintermaanden.


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.