Van de weide af de winter in

winter

In het najaar en winter kan het weer drastisch veranderen en krijgen paarden minder tot geen toegang tot weidegras. Hierdoor kan het lastig zijn om het gewicht van het paard op peil te houden. Het is belangrijk om het dieet en de hoeveelheid voer van het paard aan te passen om te voorkomen dat het paard te veel of te weinig gaat eten. Daarnaast kan de overgang van weide naar stal zorgen voor stress bij het paard, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Het is daarom belangrijk om het paard langzaam te laten wennen aan de nieuwe omgeving en om hiernaast voldoende beweging te geven. Door extra aandacht te geven aan de overgang van paarden van weide naar stal in het najaar, kan het paard gezond blijven en genieten van een comfortabele winter.

De overgang van weide naar stal rond deze koudere seizoenen vereist dus extra aandacht om gezondheidsproblemen te voorkomen. Omdat er een rantsoenwisseling plaats vindt is het belangrijk om deze overgang geleidelijk te laten lopen. Bij een plotselinge overgang is er dusdanig risico op koliek of een slokdarmverstopping.

Hieronder vind je vier tips die je kunnen helpen om de overgang soepel te laten verlopen:

  1. Ruwvoer bijvoeren in de weide: Begin drie tot vier weken voordat het paard naar stal gaat met het bijvoeren van hooi of kuilgras in de weide. Hierdoor kan het paard wennen aan het droge ruwvoer. Hooi en kuilgras bevatten namelijk ca. 30 - 60% minder vocht dan gras. Ook bevat ruwvoer veel meer vezels en structuur.
  2. Kleine porties krachtvoer introduceren: Als je paard in de zomer geen of weinig krachtvoer krijgt, is het belangrijk om dit weer langzaam op te bouwen. Geef meerdere malen per dag kleine porties krachtvoer om je paard hieraan te laten wennen.
  3. Verveling voorkomen: In de weide kunnen paarden hun natuurlijke eetgedrag vertonen en hebben ze fysiek contact met soortgenoten. Dit is op stal helaas niet altijd het geval, waardoor verveling en de zogenoemde stalondeugden kunnen optreden. Houd je paard bezig door veel kleine porties ruwvoer te geven of gebruik te maken van slowfeeders, zoutblokken, mineralenbar en speeltjes. Rekensommetje voor het totaal aan ruwvoer per dag voor jouw paard: 2 kilogram hooi per 100 kilogram van het het gewicht van jouw paard.
  4. Beweging: De overgang van weide naar stal zorgt voor aanzienlijk minder beweging bij het paard. Een paard beweegt in de weide bijvoorbeeld ca. 18 uur en op stal soms slechts 1,5 uur. Beweging heeft invloed op de bloedsomloop en de stofwisseling. Een gevolg kan een slechte spijsvertering of stalbenen zijn. Probeer je paard ook tijdens de stalperiode voldoende beweging te geven.

Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.