Voeding: Eet jouw paard genoeg?

voeding

Eén van de belangrijkste onderdelen van het gezond houden van jouw paarden is een op het paard aangepast voedingsschema. In Stalmanager kan je gebruik maken van zo'n voedingsschema en deze zelf naar wens aanpassen op het voermanagement van jouw paarden.

In het wild is het voor het paard natuurlijk gedrag om circa 16 uur per dag bezig te zijn met voedselinname. Het spijsverteringsstelsel van een paard is er daarmee dus op ingesteld om bijna de hele dag kleine hoeveelheden voedsel te verwerken. Paarden die niet genoeg ruwvoer verdeeld over de dag binnen krijgen kunnen probleemgedrag en fysieke klachten ontwikkelen zoals tandenknarsen, kribbebijten, koliek en paarden kunnen flink last krijgen van een maagzweer zonder dat je dit door hebt. De maag van het paard maakt de hele dag maagzuur aan, bij het onvoldoende aan kunnen maken van speeksel ontstaat er bij paarden een overproductie aan maagzuur en het maagslijmvlies wordt aangetast.

In een natuurlijke situatie zal een paard dus per dag zo'n 60% van zijn tijd besteden aan eten. Is hij bij een maaltijd binnen een uur of twee klaar met zijn netje hooi, dan zal hij nog heel wat uurtjes op stal of in de paddock moeten doorbrengen zonder vermaak. Een mooi streven is om je paard niet langer dan 2 à 4 uur zonder voeding te laten staan. Controleer eens hoelang jouw paard nou werkelijk over zijn hooinetje doet, het zal je vaak doen verbazen hoe snel ze er klaar mee zijn.

Op basis hiervan kun je het voedingsschema van jouw paard waar nodig aanpassen. In combinatie met weidegang, eventueel krachtvoer en meerdere porties ruwvoer per dag of door het voer in een slowfeeder aan te bieden, kun je een zo goed mogelijk voerbeleid voor jouw paarden inplannen en nastreven. Als de paarden op stal een uitgebreid dieet hebben kan een duidelijk overzicht van het voedingsschema prettig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf het schema uitbreiden met (voedings-)producten, krachtvoer, ruwvoer, supplementen en vitamines die van toepassing zijn op jouw stal.


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.