Voeren in de winter: Jouw paard als kacheltje

winter voeding

In ons vorige artikel hebben we het gehad over het belang van verschillende voedingsmomenten voor jouw paarden. Dit keer zullen we meer ingaan op het spijsverteringssysteem en het belang van vers water in combinatie met voldoende ruwvoer in de wintermaanden.

Jouw paard als kacheltje

Het spijsverteringssysteem van een paard fungeert als het ware als een kacheltje voor paarden en die kachel wordt gevoed door de vezels in het ruwvoer. Door het verteren van vezels door de bacteriën in de dikke darm, worden er vetzuren geproduceerd die functioneren als energiebron voor je paard en komt er warmte vrij in het lichaam. Dit proces in het spijsverteringsstelsel houdt het paard van binnenuit warm.

Hoeveel moet ik mijn paarden voeren om warm te blijven

Wat paarden aan voer/ruwvoer in de winterperiode nodig hebben is afhankelijk van hun lichamelijke conditie, omgeving en activiteit. Let extra op bij paarden die 's nachts op stal staan en de temperatuur onder het vriespunt zakt. Zij hebben dan extra behoefte aan brandstof. Paarden kunnen zich dan namelijk niet genoeg vrij bewegen om zich warm te houden. Voldoende hooi/ruwvoer is dan erg belangrijk om hun kacheltje brandend te houden.
Per 5 graden vorst mag je ervan uitgaan dat je ongeveer 20% meer ruwvoer dan normaal mag geven. Paarden die 's winters buiten staan mogen onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben, zodat ze naar behoefte kunnen eten. Gemiddeld genomen zal een paard 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig hebben. Het gewicht van je paard kan je in Stalmanager bij de informatie van jouw paarden inzien en bijhouden via een handige grafiek, zodat je hun gewicht kan volgen en precies kan zien wat jouw paarden nodig hebben.

Water voor een goede vertering

Voor een goede vertering is het van groot belang dat je paard voldoende drinkt. Vooral in de winterperiode is het van belang, in deze periode staan de paarden grotendeels of helemaal niet meer op het gras (met een vochtgehalte van 80%) en zullen ze meer gedroogd voer zoals hooi eten en zo dus meer water drinken.
Als paarden te weinig drinken lopen ze een groter risico op koliek of verstoppingen als gevolg van primaire uitdroging. Uitdroging kan ook ontstaan door een verstopte of bevroren waterbak, waardoor er een te kort aan vochtinname ontstaat.

Paarden onttrekken dan zoveel vocht uit de darminhoud dat de voerstroom niet meer soepel door de vernauwingen van het darmkanaal kan stromen.

Houd jouw team op stal in de winterperiode extra alert op de zorg voor vers en voldoende water via “Mededelingen” en neem de watercheck mee in de dagelijkse verzorging. Als je vermoedt dat een paard weinig drinkt en de mest droger dan normaal oogt, dan zou je kunnen proberen om wat lauwwarm/warmer (7-10 graden Celsius) water te geven.

Winter APK

Doe je wintercheck bij jouw paarden op stal. Gezien het eten van ruwvoer een belangrijke bron van warmteproductie is, is het van belang dat het gebit van je paard in orde is. Laat daarom net voor de winter een gebitscontrole uitvoeren, zodat je mogelijke gebitsproblemen kunt verhelpen. Zorg ook dat je paard is ontwormd en dat er altijd een plek is om te schuilen bij slecht weer.
Sommige paarden kunnen echter minder goed tegen de kou. Let daarom goed op dat je paard niet te veel gewicht verliest tijdens de winter. Gebruik naast de fysieke inspectie ‘de gewichtsgrafiek’ bij het paardendossier in Stalmanager als ondersteuning. De fysieke inspectie is in de winter vaak moeilijk te zien door de dikke wintervacht die sommige paarden hebben. Voel daarom regelmatig of je de ribben kan voelen. Vooral oudere paarden hebben een groter risico om in de winter gewicht te verliezen.
En pas ‘het voedingsschema’ aan voor de winter. Zorg met het voedingsschema dat jouw paarden een geleidelijke overgang krijgen naar een nieuw rantsoen en verzeker jouw paarden van voldoende ruwvoer verdeeld over de dag.


Een warme wintergroet,

Team Stalmanager


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.