Wat doet zout voor jouw paard?

voeding

Onafhankelijk van het seizoen heeft een paard altijd behoefte aan zout. Zout draagt bij aan vitale lichaamsfuncties en is dus een belangrijk onderdeel die bijdraagt aan de gezondheid van jouw paard. Zelfs paarden die niet in de sport actief zijn, hebben dagelijks zout nodig.

Zout bestaat uit natrium en chloride. De behoefte aan zout neemt toe bij inspanning of warmte, wat ook de behoefte aan elektrolyten zoals kalium, calcium en magnesium verhoogt. Wat elektrolytensupplementen betreft bevatten deze ook wat natrium en chloride, maar niet genoeg om aan de dagelijkse zoutbehoefte van jouw paard te voldoen. Daarom is het verstandig deze samen met een bepaalde hoeveelheid zout ernaast af te stemmen.


Wat doen natrium en chloride voor jouw paard?

Natrium heeft een heel belangrijke rol voor de juiste spiercontractie, voor de hartspier, evenals voor zenuwimpulsen in het lichaam en de hersenen. Als je paard dagelijks veel ruwvoer krijgt, ontvangt hij voldoende belangrijke elektrolyten. Maar omdat hooi en gras weinig natrium bevatten zal hij hier een te kort aan krijgen. Vandaar dat zout altijd makkelijk toegankelijk moet zijn.
Chloride helpt de bloed-pH in balans houden. Het reguleert kalium die weer zorgt voor de juiste spiercontracties. Tijdens inspanning of in warme/vochtige dagen kan veel chloride verloren gaan door zware transpiratie. Gelukkig bevatten ruwvoeders veel chloride. Chloride speelt ook een belangrijke rol bij de productie van maagzuur, bekend als zoutzuur. Maagzuur speelt hier een belangrijk rol in het verteren van eiwitten, als dit niet verteerd wordt kunnen paarden eiwitten te kort komen en zorgen voor een vertraagde groei bij jonge paarden, verminderde eetlust, spieratrofie, slechte groei van hoeven en vacht en beginne met mest eten.


Wat gebeurt er bij teveel of te weinig mineralen en zout?

Wanneer paarden te weinig mineralen en zouten binnen krijgen, kun je dit merken aan dat ze vaak aan voorwerpen gaan likken zoals aan boxwanden of aan je handen waar ook vaak door zweet zout aan zit. Ander gedrag die ze kunnen tonen is het kuilen graven in de grond om daar mineralen uit te likken.
Teveel zout is daarentegen ook niet goed en kun je herkennen doordat je paard extreem veel gaat drinken/plassen of diarree krijgt. Probeer dus een goede balans te vinden. Ook is het te merken aan gedrag en gezondheid van je paard. Ze kunnen lusteloos worden, verteringsproblemen krijgen en de prestaties worden behoorlijk minder. Bij gebruik van een liksteen kan je paard zelf bepalen hoeveel gebruik hij ervan maakt.


Op welke manieren kan je je paard van zout voorzien?

Als je zout aan het dieet van een paard wilt toevoegen, kijk dan eerst naar jouw voerschema in Stalmanager en bereken de hoeveelheid natrium in krachtvoer en/of supplementen. Soms moet je hiervoor de fabrikant raadplegen, omdat het niet altijd op het etiket staat. Veel krachtvoeders bevatten 0,5% tot 1% aan zout per kilogram. De hoeveelheid zout die je mag noteren bij het voerschema van jouw paard is om en nabij 15-30 gram natrium per dag. Reken ongeveer 15 gram zout per 250kg paard. Elke theelepel (5 ml) keukenzout bevat overigens 2 gram natrium.
Bouw het geven van zout op en begin met 5-10 g zout per dag. Als jouw paard per dag veel arbeid verricht en hierbij dagelijks zweet kan je dit afhankelijk van zijn dieet en inspanning opbouwen naar circa 20-40 gram verdeeld over de dag.


Tenslotte

Naast ten alle tijde beschikking te hebben over water, dienen dus ook zoutblokken beschikbaar te zijn om aan extra behoeften te voldoen. Voor paarden die niet veel zweten is het dus niet nodig extra zout te voeren, dan volstaat een liksteen.
Nog belangrijk om op te merken is dat paarden, met hun zachte tongen, irritaties kunnen ontwikkelen als ze te lang likken aan likstenen die oorspronkelijk bedoeld zijn voor vee (met een grovere tongstructuur). Ga voor de Himalaya likstenen of likstenen speciaal geschikt voor paarden.


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.