Winter watermanagement

winter

Elke paardenhouder weet dat vers water altijd beschikbaar moet zijn voor paarden, of ze nu in stallen, paddocks of weilanden worden gehouden. Omdat er in de winter minder vers voer is, leven paarden vaak van diëten die grotendeels bestaan ​​uit droge materie, zoals hooi en krachtvoer. Hierdoor stijgt automatisch de drinkbehoefte van jouw paard.

De hoeveelheid inname van droge stof in de winterperiode


De hoeveelheid geconsumeerde droge stof (DS) heeft dus een direct effect op de waterbehoefte. Hooi, granen en krachtvoer bevatten doorgaans minder dan 15% vocht. Weidegras daarentegen bevat 60-80% vocht. Daarom neemt de waterbehoefte aanzienlijk toe wanneer paarden winterrantsoenen eten, die vaak vol zitten met droge materie. Paarden zijn winterhard mits voldoende beschutting, voedsel en vers water, dan verdragen ze de winterse elementen goed.



De hoeveelheid inname van water in de winterperiode


Een paard zal in de winterperiode ongeveer gemiddeld 30 tot wel 45 liter per dag drinken. Water kan op verschillende manieren buiten aan paarden worden aangeboden. De optie die ongetwijfeld het minste gedoe met zich meebrengt, is een automatische drinkbak. Omdat ze worden verwarmd (meestal door elektriciteit), is er weinig zorg dat ze bevriezen, tenzij de temperaturen laag worden en echt verder onder het vriespunt zakt. Ondanks dat er relatief weinig problemen zijn met automatische drinkbakken, moeten ze een of twee keer per dag worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren.
Niet iedereen heeft een automatische drinkbak tot zijn beschikking maar wel bijvoorbeeld watertonnen, badkuipen die worden gebruikt als waterbron. Deze waterbronnen bevriezen wel sneller en wateronderhoud tijdens de winter voor paarden wordt dan een echte uitdaging.

Dus wat kan je doen?! Er zijn verschillende manier om te voorkomen dat je drinkbak bevriest, hieronder 7 watertips voor jou en jouw paarden om de winter door te komen:

  1. Styrofoamplaat of folie bedekte isolatie werkt goed, en kan om de buitenkant van de drinkbak worden gewikkeld. Denk er dan wel aan dat de paarden hier niet kunnen aan gaan knabbelen.
  2. Wat ook goed werkt, is om de ene waterdrinkbak in de andere te plaatsen. Met een opening van een paar centimeter rondom en hiertussen isolerend materiaal tussen te doen. Maar ook hier weer, let op dat de paarden hier niet mee aan de haal kunnen gaan.
  3. Door het drinkwater in beweging te houden heeft het minder kans om te bevriezen. Je kunt het water in beweging houden met een (aquarium)pompje die water verplaatst of met een luchtpompje die belletjes door het water heen blaast.
  4. Er zijn verschillende soorten waterverwarmers beschikbaar. Je wilt misschien liever geen drijvende verwarmers gebruiken, vooral als je een grappenmaker of twee in je kudde hebt. Niets is alarmerender dan te zien dat de waterverwarmer uit de tank wordt gegooid tijdens het spelen.
  5. Je kunt één of een paar keer per dag een emmer warm water in je drinkbak gieten. In combinatie met het koude water in de bak wordt het lekker drinkbaar.
  6. Iets in de waterbak laten drijven kan op een paar manieren. Ten eerste houdt het het wateroppervlak in beweging terwijl het ronddobbert, waardoor het moeilijker wordt om te bevriezen. Ten tweede, als de paarden leren om het drijvende object in te drukken, zal het een open plek in het ijs blootleggen zodat ze kunnen drinken. Dit kan met een voetbal of een ​​lege frisdrankfles van twee liter voor twee derde te vullen met water en 1 tot 2 kopjes opgelost zout en deze goed af te sluiten. Er zit genoeg lucht in de fles om hem te laten drijven, en zout water bevriest bij een lagere temperatuur dan het water in de drinkbak zelf, dus het water blijft bewegen.
  7. Plaats je waterbak op een locatie waar deze zonlicht krijgt en/of uit de wind staat. Dit kan helpen om de temperatuur iets hoger te houden en bevriezing te verminderen. Daarnaast kan het nuttig zijn om de waterbak tegen een beschutte muur of een haag te plaatsen, zodat de wind minder invloed heeft. Zorg ervoor dat de bak in ieder geval eenvoudig toegankelijk is voor zowel de paarden als dagelijkse controles en onderhoud.


Tenslotte

Het combineren van bovenstaande tips kan zorgen voor een constante watervoorziening voor jouw paarden tijdens de koude wintermaanden. Verwacht niet dat paarden zelf het ijs in waterbakken breken om toegang te krijgen tot drinkwater of sneeuw eten om aan hun waterbehoefte te voldoen. Ze zouden veel sneeuw moeten eten om aan hun lichaamsbehoeften te komen.
Een goede hydratatie is echt heel belangrijk in alle seizoenen, vooral in de koudere maanden wanneer de risico's van uitdroging verhoogd zijn. Een paard kan al binnen 48 uur zonder water tekenen van koliek vertonen en kan snel een verstopping, lethargie en levensbedreigende gevolgen ontwikkelen.
Wees dus proactief deze winter! En zorg ervoor dat de waterbronnen voor jouw paarden betrouwbaar en toegankelijk blijven.


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.