Het is weer voorjaar en dan is het verstandig om een mestonderzoek te laten doen bij jouw paarden. Wist je dat meer dan 95% van de totale wormpopulatie zich als larve op de weide bevindt? De wormpopulatie wat zich in het paard bevindt is slechts 5%. Paarden herbesmetten zich dus relatief snel met de wormlarven op de weide.
Door paarden regelmatig op een schone weide te plaatsen, kan je zware besmettingen wel uitstellen. Daarom is het schoonhouden van de weide en bestrijden van grotere vrijlevende populatie veel effectiever dan meerdere malen per jaar ontwormen.
De infectiedruk verlagen in je paardenweide
Bij weidemanagement denk je als eerst aan het dagelijks verwijderen van mest als het gaat om je weide wormvrij te houden. Maar om je weide wormvrij en gezond te houden (de infectiedruk te verlagen= het aantal infectieuze wormlarven te verlagen), kan je je weide laten hooien, bloten en begrazen door andere diersoorten.
Hieronder zijn wat tips om je weide te beheren:
- Door het maaien en hooien worden mestballen opengebroken en worden de wormeieren en larven blootgesteld aan de zon en sterven af. Door het bloten wordt het lange gras rond de mestplaatsen die een bescherming vormen voor de larven verwijderd en de mest verspreid. Bij droog en warm weer draagt dit bij aan het verlagen van de infectiedruk op de paardenweide. Doe je het bloten in het najaar bij vochtig en koel weer, dan zal de infectie rond de mestplaatsen verspreiden en lopen paarden eerder een worminfectie op.
- Het laten begrazen door andere diersoorten zoals schapen en geiten (die leverbotvrij zijn) is ook een effectieve methode. Als je paardenweides laat begrazen door herkauwers zal de infectueuze larven voor paarden sterk afnemen. De wormeieren die de herkauwers uitscheiden zijn op hun beurt weer niet gevaarlijk voor paarden.
- Heb je de beschikking over voldoende weidegrond of kan je misschien grond van de buurman of een nabijgelegen boer erbij huren? Beweid dan om zware worminfecties te voorkomen je paarden over naar een weide die een jaar lang rust heeft gehad en niet begraasd is geweest.
Het belang van mestonderzoek
Paarden geheel wormvrij krijgen is tot nog toe praktisch onmogelijk gebleken. Via routinematig mestonderzoek in samenwerking met je dierenarts blijft het wel inzichtelijk hoe de wormbesmetting bij jouw paarden verloopt en of er een kuur aan te pas moet komen.
Het belang van een mestonderzoek is het voorkomen van lusteloosheid en een slechte conditie bij paarden met een hogere worminfectie. En wat in ergere gevallen bij je paard kan leiden tot ernstig ziek worden en zelfs met overlijden tot gevolg.
Wanneer laat je een mestonderzoek uitvoeren?
Het is dus belangrijk om een frequent mestonderzoek (3 à 4 keer per jaar) uit te laten voeren. Bouw een inzichtelijk dossier op in Stalmanager door het inplannen van mestonderzoeken voor het gehele jaar in de Stal Agenda en laat de resultaten terugkomen in het paardendossier. Hierdoor krijg je inzicht over de wormgevoeligheid van jouw paard en het geeft een goede controle op je wormmanagement.
Mestonderzoek kan je overigens het best in het voorjaar en in de zomer laten uitvoeren. Sommige wormen bevinden zich in het najaar en in de winter in een zogeheten winterslaap. Omdat het mestonderzoek gebaseerd is op het tellen van de soort wormeneitjes (EPG= aantal wormeitjes per gram mest). In de koudere periodes scheiden de wormen dus geen eieren uit en kun je een vals negatief resultaat krijgen van het mestonderzoek.
Wormen en mestonderzoek is dus niet iets dat je op zijn beloop moet laten. Maar met de juiste tools, handvatten en goede planning wordt het gezond houden van je weide en jouw paarden weer een stukje eenvoudiger.