Zijn jouw paarden klaar voor de winter?

weidebeheer winter

De winter staat voor de deur of nog beter de wintertijd is al ingegaan. De temperatuur zakt en de dagen worden korter. Hoog tijd om je stalmanagement aan te passen en de omgeving van jouw paarden winterklaar te maken.

Als paarden op de weide staan, bewegen en eten zij naar behoefte. Op de weide beweegt een paard dus gemiddeld zo'n 20 uur per dag. Is er geen mogelijkheid om de paarden in de winter buiten te laten blijven, dan zullen paarden meer tijd stilstaand op stal doorbrengen en zijn ze afhankelijk de voermomenten. En misschien wel logisch, maar er is op stal natuurlijk minder te beleven dan in de weide. Voorkom dus een prikkelarme omgeving die verveling en de zogenoemde ‘stalondeugden’ zoals kribbebijten en weven kunnen veroorzaken.

Geef de paarden die 's avonds op stal gaan elke dag minimaal 6 tot 12 uur, en liefst meer, bewegingsmogelijkheid en frisse lucht. Het verplaatsen van de paarden vereist een goede planning en afstemming met jouw team op stal, maar het is de gezondheid van jouw paarden meer dan waard. Gebruik de stalagenda om ploegendiensten in te zetten om jouw paarden zo lang mogelijk buiten te kunnen houden en om wandelingen of ritten in te plannen.

Paarden die rond de winterperiode de overgang van de weide naar de stal of buitenpaddocks maken - of zogezegd van het gras afgaan - zullen ook een geleidelijke overgang naar het nieuwe rantsoen nodig hebben. Pas het voedingsschema zo aan dat jouw paarden meerdere keren per dag kleine hoeveelheden ruwvoer krijgen of maak gebruik van een slowfeeder. Start met een geleidelijke opbouw naar hooi of kuilgras of andere vormen van droog ruwvoer. Zo raken de paarden alvast gewend aan het droge ruwvoer. Krijgen jouw paarden in de zomer weinig of helemaal geen krachtvoer, begin dan met kleine porties bij te voeren en bouw dit geleidelijk op.

Activeer jouw team op stal en zorg voor een zo gezond mogelijke omgeving voor jouw paarden in deze winterperiode. Maak gebruik van het onder andere het logboek, de gedeelde agenda en het voedingsschema om met jouw paarden optimaal en fit de winter door te laten komen.

Een warme wintergroet,

Team Stalmanager

Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.