Zorgeloos op vakantie als paardenhouder

Stalmanager weidebeheer tips

Als je op je eigen stal voor  je paarden zorgt, weet je heel goed hoeveel moeite het kost om een vakantie te plannen. Terwijl de reisplannen duidelijker worden, moet je op zoek gaan naar een betrouwbare paardenoppas en zorgen voor een goede planning. 

In Stalmanager kan je alles omtrent je paarden noteren, verzorgers en specialisten uitnodigen die aan de zorg en training gaan bijdragen. Jij bepaalt dan zelf tot welke paardendossiers, voeding en training, ze toegang hebben. De informatie op stal kan je tussentijds aanpassen en daarvan notificaties of mededelingen naar personen sturen. Laat jouw planning per paard of de hele zorg terugkomen in de agenda en neem de terugkomende taken in de stal agenda met de oppas door. Jouw paardenoppas kan al deze informatie op elk moment terugkijken in de stal app en gebruik maken van het logboek. En mocht het nodig zijn dan kan er zelfs een overzichtelijk en kleurrijk voedingsschema uitgeprint worden.

Zo bied je een zorgvuldige planning van jouw kant en geef je een duidelijk inzicht in de routine die jij op jouw stal hebt. Ga ontspannen en met vertrouwen op vakantie, waar je je als paardenhouder geen zorgen hoeft te maken om je geliefde viervoeters.


Wil jij als paardenhouder ook een weekend weg of onbezorgd op vakantie? Dan hebben wij hier 10 tips voor jou!


  1. Als je oppas niet bekend is met jouw paarden, beschrijf ze dan duidelijk in jouw paardendossier met foto en beschrijving. Als je paarden lastig te onderscheiden zijn voor de nieuwe oppas, maak dan eens gebruik van een opvallend halster of zet naamplaatjes op de dekens.
  2. Stel voor alle paarden uitgebreide voerinstructies op in het voerschema, inclusief exacte hoeveelheden hooi, voer en supplementen. Zorg ervoor dat alle voerbakken, bakdeksels en supplementcontainers duidelijk geëtiketteerd zijn en het juiste maatschepje hebben.
  3. Zet indien mogelijk vooraf de hoeveelheden supplementen en medicijnen klaar om de kans op fouten te verkleinen; gebruik kleine bakjes en label elke bakje met de naam van het paard en het tijdstip van voederen.
  4. Moeten de paarden binnen, buiten gezet of over beweid worden, geef dan een opkomstvolgorde aan om opstoppingen en gedrang bij het hek te voorkomen. Over het algemeen kunnen degenen aan de top van de rangorde als laatste worden uitgezet, omdat de kudde bij de aanwezigheid van de hoogste in rang zich op natuurlijke wijze afstand van het hek zullen houden.
  5. Breng gedragskenmerken over in de beschrijving van het paard in het paardendossier. Wat voor jou normaal is, kan voor de oppas een probleem lijken. Voorbeeld: "Santos negeert eerst zijn voer als je hem op stal hebt, meestal begint hij er een half uur later aan."
  6. Zorg dat je een extra voorraad voer en hooi hebt liggen, mocht de oppas toch iets sneller door je voerschema heen gaan of jij iets langer wegblijven, dat er er dan ruim voer aanwezig is. En zijn je paarden “slopers” zorg dan dat je ook reserve spullen hebt liggen zoals extra halsters, vliegenmaskers en vliegendekens.
  7. Leg een goed gevulde EHBO-doos voor paarden en mensen op een duidelijke plek in stal.
  8. Plaats in het contact overzicht in Stalmanager het adres van waar je paarden staan en eventuele andere identificatiegegevens. Vermeld telefoonnummers van de dierenarts en hoefsmid, en voeg als nodig andere nummers toe. Mobiele telefoons maken de communicatie tussen jou en de oppas gemakkelijker, maar er moeten back-upplannen aanwezig zijn voor het geval je niet bereikt kunt worden. Wijs een vertrouwde vriend aan in de contacten die tijdens jouw afwezigheid beslissingen kan nemen.
  9. Het belangrijke watermanagement. Bespreek met de oppas hoe vaak je de waterbakken moet controleren en schoonmaken. En bij uitzonderingen wat je moet doen als een waterbak kapot is of hoe de leidingen afgetapt kunnen worden als het vriest.
  10. Zet belangrijke onderwerpen in “mededelingen”, deze blijven bovenaan in het Stalmanager en dashboard staan. Spreek af wat zij wel en niet hoeft te noteren in het logboek om een duidelijk overdracht te houden terwijl je weg bent. Een leuk idee is om af en toe een foto of filmpje te laten plaatsen van de paarden, zodat je toch nog even kan zien hoe het met ze gaat :-).                                 


Tenslotte


Zorg ervoor dat je een oppas niet overweldigt met een overvloed aan informatie. Loop desnoods de stappen nog eens een keer op een andere dag rustig met hem/haar door of laat diegene die gaat oppassen zelf de zorgtaken uitvoeren, dan wordt het beter onthouden en verklein je het risico op miscommunicatie.
Weersta elke verleiding om te muggenziften als je op vakantie bent. Als je thuiskomt, zul je ongetwijfeld ontdekken dat er iets mis is: hooi van een paar dagen dat naast de hooibakken ligt, spullen die op een andere plek liggen of halsters die slordig opgehangen zijn. Als de paarden gelukkig en gezond zijn en alle belangrijke klusjes gedaan zijn, beschouw de zorg van jouw paarden dan als goed en jouw vakantie geslaagd!


Stalmanager zelf proberen?

14 dagen proberen zonder verplichtingen.